Oma tupa, oma lupa? Vanhan talon remontointi ja sääntöviidakko

Rakennuslupa remontointiin..?

 Rakennuslupa tarvitaan, jos remontti on laaja. Aina sitä ei remontin alussa tule ensimmäisenä mieleen selvittää lupa-asioita. Lupa tarvitaan, jos esimerkiksi kosketaan kantaviin rakenteisiin, lisätään ovia, tai ikunoita, tai vaihdetaan tilojen käyttötarkoitusta alkuperäisestä.

Rintamamiestaloa remontoidessa esimerkiksi eristeiden poistainen, lisääminen, tai seinärakenteen muuttaminen alkuperäisestä vaatii yleensä rakennusluvan. Meillä poistettiin kaikki vanhat eristeet, sekä piikattiin betonilattiaa, nostettiin rossilattia ylös, lisättiin vessaan ikkuna, muutettiin sisäsauna kodinhoitohuoneeksi ja paljon muuta. Rakennuslupa siis vaadittiin jo monestakin syystä.



Rakennuslupaa varten piti ottaa selvää vaatimuksista. Alkuperäinen ulkoseinän paksuus ei esimerkiksi riitä enää nykyvaatimuksilla, kun eristeet vaihdettiin, piti seinän paksuus periaatetasolla ainakin saada vastaamaan nykyvaatimuksia. Joissain asioissa kuitenkin rakennusvalvonta tuli meitä vastaan. koska kyse on vanhasta talosta.. Lisäksi kaikesta rakenteista piti teettää suunnitelmat ja piirustukset, ilmanvaihdosta, putkista ja sähköistä, sekä jätevedestä piti teettää suunnitelmat ja kuvat. Myös laskelmat seinien, eristeiden ja ikkunoiden lämpöarvoista piti liittää mukaan
rakennuslupahakemukseen.




Ilmanvaihto...

Ilmanvaihtoasiat on monelle niin sydämen asioita, että olen jopa saanut vihaisia henkilökohtaisia sähköposteja, koska joku on jo huomannut, että meille tulee... kyllä! KONEELLINEN ilmanvaihto.. mikä pyhäinhäväistys! Asia ei kuitenkaan ole ihan niin mustavalkoinen, eikä välttämättä edes tahdon asia, uskonnosta puhumattakaan, sitä kun ei koske uskonvapaus..
Meidän taloon tulee koneellinen ilmanvaihto riippumatta siitä, halusimmeko sen, vai emme. VAIKKA meille tulee hengittävärakenteinen talo. VAIKKA rakennamme perinteitä kunnioittaen ja mahdollisimman tarkasti vastaamaan alkuperäistä -48 rakennettua taloa. VAIKKA minulle on henkilökohtaisesti sähköposteissa jopa perusteltu, kuinka painovoimaisen ilmanvaihdon olisi voinut meille suunnitella, jos olisi tarpeeksi taitava suunnittelija.

Meidän kunnan rakennusvalvonta vaati meille koneellisen ilmanvaihdon.

Lisänä mainitsen vielä, ettei hyväkään suunnittelija olisi saanut meidän taloon, meidän tarpeisiin suunniteltua tarpeeksi tehokasta painovoimaista ilmanvaihtoa. Laajennuksen muodon vuoksi talo on sen verran sokkeloinen ja korkeuksien ynnä muiden rakenteiden sijainnin vuoksi siitä ei tulisi riittävän tehokasta palvelemaan kuusihenkisen sisäilmasairastuneen perheen (johon kuuluu mm.lutraavia teinejä, vaippapylly, kahdesta kolmeen koneellista pyykkiä päivässä, iso koira, neljä kissaa, kaksi kania ja ja ja..) tarpeita, sekä pitäisi suurella vaivalla ja varsinkin rahalla korjatut rakenteet terveinä.




Jätevesisuunnitelma... paskalaki ja vanha talo maalla..

Hometaloa remontoidessa rahat on varmasti tiukassa, remontointi on aina kallista, mutta home tulee yleensä yllätyksenä ja siitä aiheutuneita kustannuksia ei korvaa mikään vakuutus. Korjaukset on yleensä laajoja, eikä kustannuksiin saa välttämättä lainaa, eikä niitä pysty edes aina työn alkaessa tarkasti määrittämään. Usein totuus valkenee työn edetessä, kuten meilläkin. Totuuden nimessä me ei todellakaan oltaisi korjattu meidän taloa, jos kustannukset olisi olleet alusta asti selvillä.

Kun tehdään rakennusluvan varaisia töitä, pitää esimerkiksi jätevesiasioiden vastata nykyvaatimuksia, eikä siirtymäaikoja tunneta. Eli, jos haluat saada rakennusluvan ja päästä asumaan kotiisi, kun remontti on valmis, pitää vanhaan taloon vanhojen jätekaivojen tilalle olla vaihdettu nykyvaatimuksiin sopiva jätevesijärjestelmä, umpisäiliö, puhdistamo, tai imeytyskenttäsysteemi...
argh! Ihan kuin kustannukset ei muutenkin tässä vaiheessa olisi jäätävät, niin samaan syssyyn pitää olla rahaa uusia ne paskakaivot, joiden uusimista olit toki suunnitellut, mutta sitten muutaman vuoden päästä, kun tästä homekonkurssista oltaisiin jotenkin räpistelty syvästä vedestä edes rantaryteikköön.. 


Lupahakemuksia, kuvia, piirustuksia, suunnitelmia.. tonni sinne satanen tänne ja vielä lisää tuonne..

Tietenkin maalaisjärkikin jo sanoo, että muutkin isot asiat, jotka kuitenkin pitää uusia jossain vaiheessa, kuten lämmitys, sähköt, putket ja pihan salaojitus ynnämuut halvat pikkuhuvit kannattaa ja täytyykin uusia nyt samalla.. ja rahaa palaa. Jotenkin välillä houkuttaisi ajatus vanhasta alkuperäiskuntoisesta mummonmökistä ilman nykyajan mukavuuksia.

Meidän tilalla on paljon rakennuksia, myös sauna/vierasmökki, joka aiotaan tulevaisuudessa purkaa, koska sen katto on vuotanut, eikä me pystytä siellä oleilemaan. Meidän herkkyyden takia siihenkin tulisi niin iso remontti, ettei meillä ole varaa sellaista tämän taloremontin jälkeen elämämme aikana tehdä. Mökin yhteydessä oleva vesivessa on kuitenkin palvellut meitä talon remontin ajan. Lähiviikkoina meille kuitenkin asennetaan uusi jätevesisysteemi, eikä tulevaisuudessa purettavaa mökkiä ole järkeä liittää siihen.. ongelmaksi siis muodostui missä käymme vessassa raksalla siihen asti, kunnes sisällä on vessat valmiina...

Rakas isäni ratkaisi tämän ongelman sillä välin, kun me lekottelimme välimeren rannalla auringossa.


Isän rakentama huussi <3


Tähän sääntö-, lupa-, vaatimusviidakkoon omat vivahteensa tuo vielä kaikenmaailman asbestikartoitukset ja energiatodistukset ja perinnerakentamisen haasteet uusien säädösten kanssa.. ei ole helppoa olla talollinen. Note to myself, ensi kerralla, ennen kuin aloitat remontin, kannattaa laskea, saisiko sillä rahalla jo talon ja mukavat aikaiset eläkepäivät välimeren rannalla..


terkuin, Anna <3


Jätevesiasioista kerron tarkemmin seuraavassa postauksessa. Katsotaan, pädyttiinkö meillä huussinrakentamisen lisäksi minkälaisiin ratkaisuihin. Käythän tykkäämässä blogin facebook sivusta täältä, sekä tsekkaa myös inspiraatiokuvia instasta tästä.