Homeläävästä terveeksi perheen kodiksi, osa 1.Tähän lauseeseen havahtuminen on ehkä jokaisen talon omistajan painajainen... Meillä se kävi toteen.
Oireilujen ja epäilysten jälkeen asiaa alettiin tutkia, ensin vaurioita löytyi olohuoneen ja ruokailuhuoneen ikkunoiden alta lattiasta. Parketin alta paljastui silminnähtävää hometta. Asiantuntija yritys kävi ottamassa näytteitä eri puolilta huoneita ja tulokset olivat aika jäätäviä, kolmea eri hometta, sekä sädesientä löytyi huomattavasti raja-arvot ylittäviä määriä, näytteistä, jotka oli otettu puhtaan näköisistä kohdista... voi vaan kuvitella, mitä pöpömäärät olisi olleet siitä homeisen näköisestä kohdasta.

Emme tienneet tässä vaiheessa yhtään, kuin laajasta ongelmasta oli kyse ja mistä/miten lähtisimme asiaa tutkimaan purkamatta koko taloa. Tilasimme paikalle homekoiran, Nex:in Home-etsivistä, joka asiantuntevan ohjaajansa Niinan kanssa kävi talomme läpi, merkkauksia tulikin useaan kohtaan. Home-etsivän nettisivut löytyy tästä.Ymmärsimme ongelmakohtia olevan paljon, ymmärsimme myös, että ilman asiantuntijoiden apua emme osaisi edetä mitenkään. Soitin Asumisterveys liittoon, josta saimme tietoa ja materiaalia. Pääsimme liiton kautta vertaistukiryhmään, jota kautta löysimme hyvän rakennusterveys asiantuntijan. Hänen kanssaan lähdimme sitten tutkimaan, mitä talolle voisi tehdä ja kuinka laajasta ongelmasta on kyse.

                               Kuvissa on osin jo uutta maa-ainesta ja materiaalia alapohjassa


Hometta ja sienikasvustoja löytyi koko vanhan osan alapohjasta, laajennusosan yläpohjasta, ulkoseinistä ikkunoiden alta, sekä vanhan osan piipun ympäriltä yläkerran katosta. Löytyneet vauriot johtuivat selvistä rakennusvirheistä, joita vuonna -80 tehdyssä peruskorjauksessa oli tehty.
Asiantuntijalta saimme korjaussuunnitelman, jonka pohjalta saimme kustannuksia suurinpiirtein laskettua ja teimme päätöksen talon myyjän kanssa, että puretaan vauriot ja korjataan talo.

Homeremontin tekeminen onkin sitten oma taiteen lajinsa. Oikeilla menetelmillä ja riitävällä huolellisuudella, sekä raudanlujien ammattilaisten kanssa ainakin me aiomme onnistua urakassa niin, että meidän talosta tulee meidän perheelle terve ja turvallinen koti. Kerron tässä päällisin puolin meidän urakasta, teksti saattaa sisältää asiavirheitä, onneksi ammattilaiset työmaalla huolehtii, ettei asiavirheitä tapahdu siellä ;)

Tällä hetkellä ollaan siinä vaiheessa, että talo on vaurioiden ja rakennusvirheiden osalta purettu ns. luilleen. Olemme purkaneet huomattavasti enemmän, kuin pelkät vaurioituneet materiaalit. Ammattilaisten karkea neuvo on, että puretaan pois huono ja ympäriltä metri hyvää...
Meillä on huolehdittu siitä, että ensin talo on tehokkaasti alipaineistettu ja purkutyöstä irronneet mikrobit näin tehokkaasti tuuletettu suodattimien kautta ulos. Sitten on reilusti purettu kaikki, missä itiöt voi viihtyä. Yhtään vanhoja eristeitä tai pintoja ei meidän taloon jää. Ennen uudelleen rakentamista, on huolehdittava mm.työmaan kaikkien pintojen mekaanisesta puhdistuksesta ja hyvästä tuuletuksesta.

 To be continued...


Käythän tykkäämässä Sairaan kaunis koti-blogin Facebook sivusta tästä