Homeläävästä terveeksi perheen kodiksi, osa 2.

Homeremontissa mielestäni yksi tärkeimmistä asioista on ymmärtää mistä vaurio johtuu ja miten se on syntynyt. Ei auta, että vauriot ja saastuneet materiaalit vain puretaan ja korvataan uusilla. Pitää myös varmistaa, ettei vaurioita pääse enää syntymään. Meillä on tavoitteena parantaa sairas talo kokonaan, eikä vaan antaa sille jatkoaikaa.


Olemme viettäneet lukemattomia määriä tunteja ottaen asioista selvää ja opiskellen miten korjaustyö oikeasti pitää tehdä, ettei tyydytä siihen, miten se jonkun mielestä pitää tehdä. Tapoja ja mielipiteitä on liikkeellä melkein yhtä paljon kuin tekijöitä, jokaisella on "varma" tieto siitä, mitä kannattaa, tai ei kannata tehdä. Pitää siis ottaa itse perinpohjin asioista selvää, suodattaa väärää tietoa ja lopuksi pistää sormet ja varpaat ristiin, että on valinnut oikean tiedon kaiken sen ristiriitaisen joukosta. 

Itse kannattaa myös valvoa työmaata ja työn vaiheita tehokkaasti. Työ maksaa paljon ja pienikin "oikaisu" saattaa maksaa rahaa, aikaa ja olla myös kohtalokas virhe terveeseen taloon pyrkiessä.


Alapohja oli meidän talon vanhassa osassa kauttaaltaan osin vaurioitunut. Se johtui pääosin kahdesta syystä; liian vähäinen tuuletus ja puutteellinen kapillaarikatkos kivijalan päällä. Kivijalan päälle oli asennettu osa alajuoksuista suoraan ilman väliintulevaa pikeä/bitumihuopaa -80 peruskorjauksessa. Samana vuonna taloon rakennettiin myös laajennus. Tämä laajennus on tukkinut talon toiselta puolelta kivijalan kissanluukut, eli tuuletuksen kokonaan. Lisäksi alapohjaan oli jätetty mm. vanhaa puutavaraa.


Alapohjan osalta meillä siis purkutyön jälkeen on ensin tyhjennetty ja kuorittu maapinta kaikesta eloperäisestä, tuotu pohjaan maapohjan kapillaarikatkoksi pestyä salaojasepeliä ja tietenkin laitettu puhdistetun kivijalan päälle bitumihuopa ennen uusia alajuoksuja. Lisäksi tuuletusta tehostetaan reilusti uusilla kissanluukuilla, ilmanohjauksella, sekä poistoilma putkella. Kivijalkaan rakennetaan myös "huoltokäytävä", jotta päästään jatkossa seuraamaan alapohjan tilannetta ja tekemään mahdollisia huoltotoimenpiteitä. 

Jatketaan taas ensi kerralla..

 Käyhän tykkäämässä myös Sairaan kaunis koti-blogin facebook sivusta tästä