Homeläävästä terveeksi perheen kodiksi, osa 4.

Katto... ehkä se talon yksi tärkeimmistä osista. Meilläpä sekään ei ollut ihan sieltä ruotsinkielisestä viihdeohjelmasta..

Laajennusosan katosta puuttui -80 luvun tapaan aluskate, eikä välikatossa ole ollut poistoilma-aukkoja, eikä juuri korvausilmaakaan, joten peltikatosta tippunut kondenssivesi on muhinut lasivilloissa ja puisissa kattorakenteissa n.35 vuotta...
Lisäksi laajennusosan pesutilojen ja kahden vessan poistoilmaputket johtivat suoraan villoihin, joten kosteutta on tullut yllinkyllin sekä ylhäältä, että alhaalta.


Vanhassa osassa vettä oli tullut piipun juuresta. Vesi oli purueristeissä tehnyt huomattavasti vähemmän haittaa, kuin lasivilloitetussa laajennusosassa, mutta vaurioita oli kuitenkin puutteellisen tuuletuksen/ilmanvaihdon vuoksi puurakenteissa, sekä kattolevyissä. Purueristettä poistettiin vain vaurioituneelta alueelta. Vaurioituneet puuosat ja kattolevyt poistettiin kokonaan.Katto puretaan kokonaisuudessaan, kaikki eristeet ja pintamateriaalit, sekä vaurioituneet puumateriaalit (kattoruoteet, osa kattotuoleista, sekä koolaukset) poistetaan, jäljelle jäävät puhdistetaan mekaanisesti ja puretut korvataan uusilla.

Uusi kattopinta tulee tiilikuvioidusta kattopellistä. Aluskate tulee asianmukaiseksi, piippu pellitetään. eristys koko välikaton osalta tulee selluvillasta, tuuletus laitetaan kuntoon ja kaikki vaurioituneet osat korvataan uusilla. Räystäslaudoitus uusitaan asianmukaiseksi harventamalla laudoitusta, sekä tehdään tuulenohjaimet lappeisiin, kattokolmioihin tulee reilut poistoilmaräppänät.

Yläpohjaan tehdään tarkistusluukut, johon käynti tulee talon ulkopuolelta, jotta vältytään mahdollisilta ilmavuodoilta nk.sivuvinteistä asuintilaan. Sisätiloissa olleet huoltoluukut poistetaan käytöstä, koska ilmavuotojen riski kyseisellä rakenteella yläpohjasta asuintiloihin on liian suuri.
Vanhat sivuvinttitilat ovat oiva paikka piilottaa ilmanvaihtokoneen putkistot.

Nyt on käyty läpi kotimme korjaussuunnitelma pääpiirteittäin. Sitten siirrytään sanoista tekoihin...
Tervetuloa seuraamaan kotimme homeremonttia, jota käydään läpi vaihe vaiheelta tulevissa postauksissa. Lisäksi seurataan perheemme elämää ja unelmien uudelleen rakentamista remontin eri vaiheissa.

Huomisia talkoita odotellessa... seuraavaan kertaan!Käyhän tutustumassa ja tykkäämässä blogista myös facebookissa täältä (klik!)
Seuraa tarkasti facebookkia, tulossa lähiviikkoina blogin ensimmäinen arvonta!