Eristyshommia ja mikä ihmeen valeura..

Vitsit on jo kesäkuu!! Muutama viikko on vierähtänyt kuin siivillä vapaahetkien mennessä villoituspuuhissa. Valitsimme eristykseksi selluvillan sen hygroskooppisten ominaisuuksien vuoksi. Selluvillan kanssa ilmansulkuna käytämme kangasvahvisteista ilmansulkupaperia, joka soveltuu erityisesti hygroskooppisten eristeiden ilmansuluksi. Se mahdollistaa hengittävän rakenteen ja on kuivumiskykyinen molempiin suuntiin. Valitsimme tämän vaihtoehdon mm. sen asennusteknisten ominaisuuksien vuoksi, se on kivampi asentaa varsinkin nurkissa, kuin ihan paperi.

Lisänä meille tulee selluvillan päälle huokolevyä, joka jääkin osin seinälevymateriaaliksi pinkopahvitettuna. Selluvilla on mukavaa villoitettavaa, kun se ei kutise iholla, vaikka pölyääkin jonkun verran. Seiniin ja vinokattoihin meillä valittiin levyvilla ja ala- sekä yläpohjaan puhallettava selluvilla. Selluvillan leikkaaminen oikean kokoiseksi on ihan oma lajinsa ja meidän huushollissa se on tehty mahdollisimman vaikeaksi, sillä sekä uudessa-, että vanhassa osassa on runkojako jotain ihan muuta, kun villalevyn koko... ei ole käynyt aika pitkäksi. No, eiköhän ne aikataulut ole tehty rikottaviksi joka raksaprojektissa ;) Selluvillan leikkaamiseen on valmistajilla saatavilla ihan omat veitsimäiset sahat, jotka on paras mahdollinen väline villan leikkaamiseen ja muotoiluun. Terää saa teroittaa kyllä useasti.


Kaiken puutavaran, sekä eristeet ja ilmansulut meille toimittaa mun mittakaavassa maailman avuliain ja asiantuntevin Hakulan Puu Oy. Siellä meitä on palvellut Henry, jolla on ihan mieletön asiantuntemus perinnekohteista ja eri aikakausina käytetyistä materiaaleista ja mm. paneelien ja listojen profiileista eri aikakausien taloissa. On ilo asioida liikkeessä, jossa ymmäretään miksi rakennamme niinkuin rakennamme ja lisäksi saamme aina kysymyksiimme asiantuntevat vastaukset ja meitä on aina aikaa palvella. Arvostan!Puutavara meille on tullut tasalaatuisena, erityiskuivana ja juuri siitä puulaadusta ja sillä profiililla, kun olemme keksineet haluta. Hienoa on ollut istua meidän hallissa lauta, paneeli ja ponttilauta pinojen päällä ja fiilistellä tulevia kotimme pintoja! Tuntuu koko projekti astetta valmiimmalta, kun materiaalit on jo omalla tontilla.


 Sormipaneelihan on rintamamiestaloissa todella paljon käytetty paneeli, jota meidänkin talosta on -80 luvun remontissa revitty kilometrikaupalla pois.. no, me hullut halutaan tuoda ne takaisin :) tosin meille ei kustannussyistä tule sitä ihka oikeaa sormipaneelia, vaan valeurapaneelia, jota myös on jo käytetty sillon ennenvanhaankin.

Valeurapaneelia tulee meille osin seiniin, osin kattoihin. Osaan seinistä tulee helmipaneeli ja kaikkiin suoriin kattoihin meillä tulee perinnelevy (haltex), joka maalataan. Loput seinäpinnat tulee siis olemaan pinkopahvitettua huokolevyä, johon päälle tulee paperitapetti. Lattiaan meillä tulee ponttilauta koko vanhalle osalle, laajennusosan betonilattiaan tulee lattialämmitys ja pinnaksi jää rintamamiestaloista tuttuun tyyliin ihan maalattu betoni.

Keittiökaappeja ollaan haalittu jo lisää ja seuraavassa postauksessa vilautankin lisää kuvia meidän tulevasta keittiöstä, sekä komeroista. Pysyhän matkassa mukana! Ainiin ja pakko mainita, että olen saanut paljon palautetta ja kyselyjä miksi meille tulee koneellinen ilmanvaihto.. kukin omassa kodissaan tavallaan on ehkä loogisin vastaus, mutta on siihen muitakin syitä, niistä kirjoitan syvällisemmin vielä ennen juhannusta :)

Kesäisin terkuin,

Anna 


Tämä postaus on tehty yhteistyössä Hakulan Puu Oy:n kanssa.