Tuplalaatan korjaus

Meidän talossa on laajennuksen perustuksena pahamaineinen tuplalaatta, riskirakenne, paljon käytetty betonilaattarakenne taloissa -60 luvun lopulta aina -80 luvulle asti. Kaikista talomme ongelmakohdista tämä kyseinen riskirakenne ei ollut aiheuttanut mitään ongelmia, tai vaurioita... Miksi siis korjata jotain, mikä ei ole rikki?


Valupäivä.




Laajennuksen osalla on siis pesutilat, kaksi vessaa, tuleva tekninen tila, kaksi makuuhuonetta, käytävä, eteinen ja kuraeteinen. Talossamme oli ennen vesikiertoinen lämmitys, jonka vesiputket olivat käyttöikänsä päässä. Putket kulkivat osin tuplalaatan välissä. Putket olisi pitänyt jokatapauksessa uusia, sekä myös lämmitysjärjestelmä. Meidän remonttihan on kokonaan yllätyskustannus ja maksaa enemmän, kun koko talo alunperin, joten meillä ei yksinkertaisesti ollut mahdollista uusia vesikiertoista lämmitysjärjestelmää. Kotimme lämpiää siis vastaisuudessa tulisijoilla, joiden lämpöä ilmanvaihdon lämmöntalteenottojärjestelmä levittää koko taloon, sekä laajennuksen osalta lattialämmitys sähköllä. Ei ideaaliratkaisu, mutta aloituskustannuksiltaan sellainen, johon tähän hätään pystyimme.


Purkaessamme homevaurioita, purimme muutamia väliseiniä, joiden osalta tuplalaatan alaosa tuli näkyviin. Huomasimme, että laattojen välissä on paperia, jota siellä ei saisi olla, sekä toki ne vanhat putket, mitkä ei sinällään olisi siellä mitään haitanneet. Eristyksenä laattojen välissä oli 7,5cm styroksia... lisäksi sitäkään ei ollut väliseinien kohdalla.. Piti siis miettiä, miten saisimme tulevan lattialämmityksen lämmön pysymään lattian yläpuolella, eikä karkaamaan maaperään.


Uusi eriste paikallaan


Päädyimme kaiken purkamisen ja vaivannäön jälkeen vielä kerran laajentamaan koko remonttia ja purkamaan päälimmäisen laatan kokonaan pois ja uusimaan sen, sekä eristeet. Eipähän tarvitse pohtia yön pimeinä tunteina, tuleeko laattojen välistä jotain huoneilmaan, karkaako lämpö ja jäikö johonkin putken mutkaan kuitenkin vettä, josta voisi tulla ongelmia.

Pitää myöntää, että oli melkoinen pelko takapuolessa, kun laattaa alettiin piikkaamaan pois.. mietittiin, että jos sieltä tulee joku mikrobiylläri vielä vastaan, niin mennään tulitikkukauppaan bensa-aseman kautta. Onneksemme koko alempi maanvarainen laatta oli täysin kuiva ja siisti, eikä auki ollessaankaan aiheuttanut meille juuri oireita. Lattiasta piikattiin siis päälimmäinen, noin 5cm paksu laatta, poistettiin vanhat putket ja styroksieriste, sekä rakennuspaperi. Rakennetta emme kuitenkaan pystyneet tässä vaiheessa enää muuttamaan, mutta emme usko siitä tulevan tulevaisuudessakaan ongelmia, kun ei niitä ollut tullut 37 vuodessakaan. Rakenne siis uusittiin, paranneltuna.



Eristeet, valuverkko ja lattialämmityskaapelit paikallaan


Pohjalaatta jäi siis paikalleen sellaisenaan, se vaan puhdistettiin ja primeroitiin. Sen päälle laitettiin 2x5cm stryrofoam eristettä ristikkäin ja saumat tiivistettiin uretaanilla. siihen päälle tuli 4mm valuverkko, lattialämmityskaapelit, sekä uusi valu puhtaasta betonista, jota saa ostaa Ansion sementtivalimolta Paimiosta. Uuden valun paksuus vaihtelee meillä  5-10cm välillä, koska vanha laatta ei ollut suora.



Valupäivästä seuraavana aamuna valu peitettiin muovilla ja annettiin olla näin viikon verran. Muovin poiston jälkeen odotettiin toinen viikko, että sementtiliima on noussut valun pintaan, jonka jälkeen se hiottiin lattiahiomakoneella pois. Lattiahiomakone on muuten tottumattomissa käsissä melkoisen veikeä vehje, vaatii jonkun verran harjoitusta, että alkaa sujua. Suosittelemmekin aloittamaan isosta huoneesta ja keskeltä lattiaa :). Netistä bongaamani neuvo."anna koneen kellua, kuin lastu laineilla" oli yllättävän toimiva. Nurkat käytiin läpi ruhkakivellä, sekä tasohiomakoneella. Sementtiliima pitää hioa pois, jotta pinnasta tulee kestävämpi ja pintamateriaalit kiinnittyy pintaan kunnolla.



Sementtiliiman hiontaa betonilattiasta



Ammattitaidolla tehty, täysin sileä betonipinta. Tämä jää meillä lattiapinnaksi maalattuna.

Betonin pintaanhan meillä asuintilojen osalta tulee pelkkä maali, kuten rintamamiestalojen betonilattioissa on ennenaikaankin ollut. Pesutiloihin ja vessoihin tulee laatta. Pinnat saa kuitenkin vielä odottaa, kunnes valu on varmuudella täysin kuiva ja vielä vähän senkin jälkeen, jotta se on IHAN VARMASTI kuiva :). Meillä riittää hommia kyllä varmasti koko kuivumisajalle.



Tulevissa postauksissa näistä ihanuuksista lisää <3


Nyt juuri asennettuun puuhellaan lisää puita ja lähden putsaamaan pönttöuunin renkaita ja luukkua, muuraushomma on nimittäin jo käynnissä, siitä kirjoitan lisää myöhemmin!

Terkuin, Anna <3