paneelia paneelia

Materiaaleista ollaan montaa eri mieltä, jotkut haluaa modernisoida rintamamiestalonsa täysin ja käyttää uusia helppoja materiaaleja. Usein uudenaikaiset materiaalit ovat myös edullisempia ja helpommin saatavilla, ainakin valikoima on melkoinen, esimerkiksi laminaateissa ja mdf- tai lastulevypohjaisissa tuotteissa.

Meille materiaalien valinta oli alunperinkin selvää, että se tehdään herkkyydet edellä, eli käytämme mahdollisimman luonnollisia, mahdollisimman vähän allergisoivia tuotteita. Tosin hinta on ollut myös suuressa osassa ja esimeriksi eristevalinnassa mentiin pitkälti hinta edellä. Halusimme myös "entisöidä" rintamamiestalon uudelleen mahdollisimman hengittäväksi ja vastaamaan rakenteeltaan pitkälti alkuperäistä.

Valeurapaneeli ja esiin kaivamamme tiiliseinä sopivat kauniisti yhteen. Tähän tilaan tulee tiiliseinän esilletuomisen vuoksi valkoinen maali paneelin pintaan. Muuten valkoisia seiniä ei montaa kotiimme tule.Tässä eteisen ja käytävän seinään valittu valeurapaneeli. Pintaan tulee kaunis perinneväri.Meillä taloon oli -80 luvulla tehty peruskorjaus ja laajennusosa, joiden johdosta ongelmatkin suurimmaksi osaksi olivat syntyneet. Piti siis mennä ongelmien alkulähteille ja selvittää, miten vältämme ne jatkossa. Monestihan homeremontit epäonnistuu liian pieneksi jäävän remontin vuoksi ja sen alkuperäisen ongelman syyn selvittäminen ja perinpohjainen korjaaminen voi olla hankalaa. Meillähän tämä lopulta ratkaistiin pakostakin niin, että purettiin talo ihan ytimiin asti ja korjattiin vauriot ihan ensiksi rungosta. Samalla päästiin näkemään vaurioiden syntysyyt ja varmistamaan uudelleenrakennuksessa, ettei samoja mokia tehdä enään.Myös vanhoja tiiliä on käytetty näkyvillä tulevassa sisustuksessa
Kun rakenne on hengittävä, emme halua pilata sitä myöskään pintamateriaalien väärillä valinnoilla. Tokikin meillekin osa pinnoista tulee hengittämättömiä, mutta ainoastaan niihin pintoihin, joissa hengittävyydellä ei ole rakenteellista merkitystä. Pääosin materiaalit kuitenkin on mahdollisimman luonnonmukaisia ja jopa perinnerakentamisen periaatteilla valittu.Suojapaperin alta pilkistää pontattu, reunoista pienesti viistetty kuusilautalattia
Seinälevynä meillä on huokolevyä, sekä osa huoneista on osittain tai kokonaan paneloitu talon alkuperäiseen aikakauteen sopivilla profiileilla. Talomme on rakennettu vuonna -48. Olemme selvitelleet, millaisia paneeleja ja listoja, sekä muita pintamateriaaleja silloin on käytetty ja valinneet taloon sopivat pinnat. Kattoon olemme valinneet yläkerran paneloinnin lisäksi aikanaan pois puretun halltex levyn, lattiaan vanhalle osalle lautalattian, joka maalataan, sekä laajennuksen osalle meille tulee märkätiloja lukuunottamatta maalattu betonilattia.


Tällaista paneeliseinää olisin halunnut osaan seinistä, mutta hinnan vuoksi luovuin toiveesta.


-40- ja -50 luvulla käytettiin usein siskonpaneelia, tai valeurapaneelia. Myös helmipaneelia käytettiin usein esimerkiksi katoissa. Meille näistä tulee valeurapaneelia, sekä osaan huoneista helmipaneelia. Useinhan nämä oli alunperin paksulti lakattu melko tummaksikin, me päädyimme kuitenkin maalaamaan suurimman osan paneelipinnoista, välttääksemme liian puisen lopputuloksen. Lisäksi maalatun pinnan väriä on helppo vaihdella mieltymysten mukaan. Panelointi onkin nyt saatu siihen pisteeseen, että pinnat on maalusta vailla valmiita. Osan paneeleista pohjamaalasin ennen panelointia ja se osoittautui vääräksi valinnaksi, koska paneelin pontti on ilman maalikerrostakin ahdas.


Kaunis helmipaneeli on valintamme osaan seinäpinnoistaKaikki puutavara tulee meille Hakulan Puu Oy:sta Liedosta. Meille se on sopivan matkan päässä, mutta lyhyttä matkaa tärkeämpää meille on ehdottomasti ollut ammattitaito ja asiakaspalvelu. Jokaiseen kysymykseen saa asiantuntevan ja aina ystävällisen vastauksen. Myös tieto eri aikakausina käytetyistä materiaaleista ja mm. paneeli- ja listaprofiileista tulee aina, kuin apteekin hyllyltä. Tietoa ei siis tarvitse olla asiakkaalla itsellään, vaan se kuuluu asiakaspalveluun.

Meille ei materiaalina sovi mänty, koska se allergisoi muita puulajeja helpommin. Olemmekin valinneet sekä lattialaudaksi, että paneelien materiaaliksi kuusen, joita olemme sujuvasti saaneet tilattua haluamillamme profiileilla ja pinnoilla. Hinnan ollessa toisena pääosassa valintoja tehdessä, meille on aina etsitty edullisin taloomme ja tyyliin sopiva tuote, laadusta tinkimättä.


Jos olisimme saaneet valita hintaa miettimättä, olisimme ehkä valinneet kruusatumpaa paneelia ja käyttäneet vaikka ihan aitoa sormipaneelia joillain pinnoilla. Tarpeeksi lähelle kuitenkin :)

Listoja ei vielä ole paikoillaan, mutta profiileja olemme tutkailleet ja itseasiassa listat on jo tilauksessa. Kaikki lista- ja paneeliprofiilit löytyy Hakulan Puun sivuilta tästä.

Nyt lähden taas jatkamaan hommia, tahti kiihtyy ja muuttotarkastus häämöttää jo näköpiirissä.. saattaa olla, että meidän tuvassa raksaillaan tulevat viikot yötä päivää :) Käyhän tykkäilemässä blogin facebook sivuista tästä. Seuraile ihmeessä myös instassa, jaan sinne silloin tällöin jo makupaloja tulevasta sisustuksesta.


<3:llä Anna


Tämä postaus on tehty yhteistyössä Hakulan Puu Oy:n kanssa.