Tiiliseinä esille

Meidän talon keskellä on muuri, jossa on kolme savuhormia ja palomuurit. Ne oli rapattu yli vanhanajan kalkkilaastilla ja maalattu. Ruokailuhuoneen puolella päällä oli jopa tapetti, eihän talossa ollut enää tulisijoja. Mehän laitettiin puuhella ja pönttöuuni, joten savuhormitkin otettiin nuohoojan luvalla käyttöön, ne oli moitteettomassa kunnossa. Palomuurin osalta rappaus oli lohkeillut ja pinnathan meillä jokatapauksessa uusittiin homeremontin takia joka paikasta, joten päätimme tehdä uuden rappauksen... kunnes poistimme vanhan ja näimme mitä alla oli. Siitä se ajatus sitten lähti :)


Eteisaulan puolella
Keittiön puolella


Vanha rappaus oli tosiaan kalkkilaastia ja lähti helposti ihan vasaralla ja taltalla naputtelemalla, tästä työvaiheesta minulla ei ole edes kuvia, koska ajatuksena oli vain uusia rappaus. Rappaus toki uusittiin hormien kohdalle, tiiliseinä jäi ainoastaan palomuurin kohdalla näkyviin.Vanha eteisen puolen palomuurin oranssi pinta näkyy vähän kuvan vasemmassa laidassa, oikealla tapetoitua muurin osaa olohuoneessa, jossa tänä päivänä komeilee hieno pönttöuuni.


Kun koko rappaus oli poissa, päätettiin, että tuota ei peitetä. Päätimme ainoastaan puhdistaa tiilet isommista pölyistä ja laastin jämistä ja käsitellä sellaiseksi, ettei laastipöly ja vanhat saumaukset varise lattialle. Tilasin netistä Kalivesilasi nimistä kaliumsilikaatti liuosta, jonka ohensin ohjeen mukaan vedellä ja sudin pensselillä putsatun tiiliseinän päälle. Emme halunneet pinnasta kiiltävää, tällä vesilasilla pinta ei ulkonäöllisesti muuttunut lainkaan, mutta roskaaminen ja pölyn tarttuminen loppui. Jälkeenpäin, jos tähän pintaan kyllästyy, siihen on helppo vetää uusi laasti ja maalata yli.Siinä se on, putsattuna ja vesilasilla käsiteltynä, vielä, kun ympäröivät pinnat saisi valmiiksi...


Mitä et voi peittää, korosta :)

Ostimme puuhellan facebookin purkutavarakirppiksen kautta. Nuohooja näytti meille hormin paikan ja tiesimme siis millaista hellaa haemme... tai sitten siinäkin voi mennä vikaan.. Useita kuukausia ostamamme hella seisoi varastossa odottamassa putsausta ja sisäänvientiä. Kun veimme hellan sisään ja aloimme asentaa, tajusimme, että hormin paikka olikin väärä ja hella pitää asentaa eri kohtaan.. Niinpä meidän hella seisookin paljon keskemmällä lattiaa, kun piti ja hellan toinen kulma tuli muurin kulmasta 10 senttiä yli.Mokathan saa halutessaan näyttämään tarkoituksellisilta, eikö?


No, neuvokkaana ihmisenä päätin, ettei kaunista hellaa nyt enää lähdetä vaihtamaan, vaan keksitään joku patentti.. 
Niinpä lähdin hakemaan kesämökkimme tontilta kasan vanhoja tiiliä ja isäni muurasi niistä meille vähän rouheamman kynttilähyllyn :) Enää ei tule hellan kulma seinän yli!


Olen enemmän kuin tyytyväinen tähän mokaan. Hellan ja seinän väliin tulee vielä vanha mummolan puulaatikko, kunhan ehdin sen fiksailla. Kaikki tiiliseinät on käsitelty roskaamattomaksi vesilasiliuoksella.

Palaillaan! Seuraavaksi kaivetaan salaojia, jos sade joskus loppuu, sekä fiksaillaan sisustuttaa juttusarjassa pari huonekalua, tutustutaan myös vähän rintamamiestalon perinteisiin paneeli- ja listaprofiileihin. 


Terkuin, Anna <3

Käyhän tykkäilemässä blogin face sivusta täällä.
Blogin facessahan on meneillään arvonta, johon ehtii vielä osallistua lähes viikon ajan, käy ihmeessä osallistumassa, ehkä arpaonni osuu juuri sinun kohdalle!