Rakennustarvikkeita Virosta

Hyvää alkanutta vuotta! Pieni katsaus vielä joulukuuhun, jolloin murphyn laki toimi jälleen.

Joulukuu on yleensä lapsiperheissä kiireistä aikaa. Rakentavissa lapsiperheissä osansa kiireeseen tuo vielä raksan aikataulut. Meillä joulukuun suunnitelmiin kuului rakennustarvikkeiden ja joululahjojen hankintamatka Viroon. Aina ei hommat mene, niinkuin siinä kuuluisassa Strömsössä, meillä aika harvoinkin, joten meillehän iskeytyi heti joulukuun alussa joku superflunssa. Matkasta ei kuitenkaan luovuttu, vaan minä otin miehen sijasta äitini matkakumppaniksi ja suuntasin autonnokan kohti satamaa ja tavarat tuli haettua kuumeesta huolimatta. Reissussa alkoi olla kunto jo vähän heikko ja kuumettakin oli ollut reilut lukemat jo kymmenettä päivää. Matkan jälkeen siis käväisin lääkärissä ja sehän olikin sitten keuhkokuume. Kaksi viikkoa meni kotosalla villasukissa hipsutellessa teemuki kädessä, raksalla siis aikataulut meni jälleen uusiksi. Keuhkokuume selätti lopulta meidän perheestä sekä minut, että miehen. Teini selvisi keuhkoputken tulehduksella ja kymmenen päivän kuumeella, pienet olivat onneksi vain muutaman päivän kuumeessa ja yskässä.


Tallinnan joulutorilla joulufiilistä etsimässä

Meillä panostetaan useimmiten kotimaisuuteen, mutta tässä homeremontissa on pakko mennä hinta edellä, joten tottuneina Baltian matkaajina tiesimme saavamme rakennustarvikkeita Virosta ja muista Baltian maista todella paljon Suomen hintoja edullisemmin. Aika ei olisi riittänyt Viroa pidemmälle ja siellä viihdyn ostoksilla muutenkin. Puhun eestiä sujuvasti, joten siitä oli rautakaupoissa suuri hyöty. Tallinnan keskustan liikkeissä toki puhutaan suomeakin ja englannilla pärjää ympäri Viroa, mutta parasta palvelua ja parhaat hinnat saa kyllä eestin kielellä.

Lähdimme matkaan perjantaina ja vietimme perjantaipäivän Tallinnan keskustassa joululahjaostoksilla. Majoituimme Viimsissä, noin 8km Tallinnan keskustasta, ihanassa vanhassa luostarissa. Lauantaiaamuna lähdimme ostoslistan kanssa järjestyksessä koluamaan rautakauppoja. Kävimme mm.Bauhofissa, Ehituse ABC:ssä, Espakissa ja sisustussalong Patternissa. Mukaan tarttui ennalta suunnitellusti Wc-pöntöt, keittiön allas, välitilalaatat, hanoja, pistorasiat ja valokatkaisijat, lämminvesivaraaja ja sisustusjuttuja. Olin ennen matkaa tutkinut läpi nettisivut ja tehnyt ostoslistan valmiiksi. Onneksemme kyseisenä viikonloppuna oli kahdessa liikkeessä vielä kaikista hinnoista ylimääräinen 20 prosentin alennus.


pistorasia poikineen


Matkarahat majoituksineen ja paljon päälle säästyi edullisten ostohintojen vuoksi. Enkä pode huonoa omaatuntoa veroeurojen valuttua etelänaapuriin, meidän raksalta ja talosta on sen verran tullut jo euroja Suomeenkin, että hyvällä omallatunnolla oltiin liikkeellä. Esimerkkinä hintojen edullisuudesta retro valokatkaisijat, joita myydään Suomessa yli 30 euron kappalehintaan, maksoivat Viron puolella alle 5 euroa kpl.. Vessanpönttöjä saatiin kaksi samalla hinnalla, kun Suomessa maksaa yksi täysin samanlainen jne. Varsinkin putki- ja sähkötarvikkeet on Virossa Suomen hintoihin nähden paljon edullisempia. Myös ovet- ja ikkunat on edullisempia. Meillähän on talossa jo Virosta tulleet uudet ikkunat ja aiemmalla reissulla ostimme täyspuiset väliovet karmeineen. Myös laatat kylpyhuoneeseen ja vessoihin tulee meille rahtina Virosta, niitä en auton kantavuussyistä tuonut mukanani.
Tila-automme oli pakattu täyteen tavaraa, kun sunnuntaina suuntasimme aamulaivalla takaisin kotiin. Mies oli sillävälin aloittanut isäni kanssa raksalla huokolevyjen asennuksen ja tuleva koti näytti taas paljon valmiimmalta. Nyt, kun kunto alkaa molemmilla olla jo lähellä terveen merkit täyttävää, ollaan taas päästy raksalla töihin. Hommat seisoi kuitenkin sen aikaa, että ollaan jälleen muutama viikko aikataulusta myöhässä. Aikatauluihin vaikuttaa suuresti myös sää, sillä meillä ei olla päästy  kaivamaan salaojia, eikä jätesäiliötä maahan märän uppottavan pihan vuoksi. Niinpä meillä tehdään sekin homma silloin, kun muut ihmiset harvemmin miettii salaojia, tai muita kaivuuhommia...talvella! :D Pääasia toki, että saadaan tehtyä, sillä muuttaminenhan ei onnistu ilman toimivaa jätevesien poistumista. Näistä hommista lisää tuonnempana.

Myöhemmin tällä viikolla vilautan itselleni joululahjaksi fiksaamaani huonekalua ja onpa raksalla jo vähän valmista pintaakin esiteltäväksi! Käydään vihdoin läpi myös rintamamiestalon perinteisiä paneeli- ja listamalleja, sekä muita katto- ja seinämateriaaleja. Pidetään kaikki peukkuja, että sairastelut olisi nyt tässä ja kunto riittäisi loppurutistukseen!

Rakkaudella, Anna <3