Perinteet kattoon

Kodistamme purettiin sisäkatoista kolmea-neljää päällekkäin asennettua kattomateriaalia. Emme toki olisi kaikkea purkaneet, mutta kaikki pinnat piti uusia homepurkutyön jäljiltä, lisäksi ilmansulku piti saada yhtenäiseksi.
Valitsimme purkamistamme pinnoista meille uusiksi kattopinnoiksi yläkertaan valeurapaneelin ja alakertaan, myös kasarilaajennusosaan Halltex perinnelaatan.


Pinnat vielä väriä vailla

Uuden ja vanhan osan liitoskohta on ollut meidän huushollissa, sekä lukemattomissa muissa aikanaan laajennetuissa taloissa se ongelma. Piti siis valita, mitä rakennetta käytämme koko taloon, että puolet keskustelee rakenteellisesti keskenään. Valitsimme siirtää kasarisiiven myös sinne rintamamiestalojen aikaan, joten sen seinä- ja kattorakenteet laajennuksen puolellakin vastaa nykyään vanhan puolen rakenteita, siksipä pintoihinkin tulee samoja perinteisiä materiaaleja, kuin vanhallekin puolelle. Yhtenäinen rintamamiestalon tyyli siis pyritään luomaan koko taloon.

Meillä osa katoista oli alunperin ollut halltexia, osa paneelia, siksi halusimme käyttää myös nyt molempia. Yläkerrassa on osin vinot katot, joten paneeli sopi sinne, alakerran kattoihin koolasimme perinnelevyjä varten omat koolaukset. Me hankimme sitä aitoa oikeaa vanhanajan halltex levyä, jossa ei ole mitään pinnoitetta, vaan se maalataan asennuksen jälkeen. Vaatii työtä, mutta on aina uudelleen maalattavissa ja sopii rintamamiestaloon, kuin nenä päähän.


Tässä näkyy tiheä koolaus laattoja varten


Levyt on 40x40cm ympäripontattuja, melko kovaa levyä, mutta helppoja leikata mattoveitsellä. Kiinnitys kävi kätevästi niittipyssyllä. Koolauksen pitää olla todella suora, koska levy ei jousta. Levyt toimii hyvin ääneneristeenä, se on jo meillä raksaolosuhteissa tullut testattua, kaiku loppui kuin seinään. Levyt eristävät myös lämpöä.

Asennusvaihetta


Lopputulos jää vielä osin nähtäväksi, koska en ole ehtinyt maalata kaikkia kattoja, se on käsin melko aikaavievää puuhaa, koska levyjen ponttiraot on todella kapeat.. Ehkä mieheni oli oikeassa, kun ehdotti ruiskumaalaamista. Levyjen työohjeissa kuitenkin maalataan raot ensin pensselillä, sitten levyt telalla, joten niin tehdään meilläkin, perinteet kunniaan.

 Olen saanut valmiiksi kaksi makuuhuonetta ja eteisaulan katot, enää vajaa sata halltex kattoneliötä jäljellä maalattavaksi...Onneksi mieheni on hyvä niskahieroja :) Meillä on kyllä osa levytyksestäkin hieman kesken, koska aina väliin tulee jotain muita hommia. Nytkin kirjoitan maalauksen välissä raksalla.
Maalaukseen käytän näissäkin lemppariani, Colorian Greenlinea, ihana maali maalata, kun ei haise millekään ja on hengittävä maali. Lisäksi vesiohenteinen, joten helppous välineiden puhdistuksessa on ehdoton plussa.


Hiihtolomaterveisin, Anna <3


Käy tsekkaamassa blogin facebook sivut tästä. Kannattaa toki myös painaa tykkäysnappia :)