Ilmansulkua

"Ilmansulku tarkoittaa rakennusosan ainekerrosta, jonka pääasiallinen tehtävä on estää haitallinen ilmavirtaus rakenteen läpi puolelta toiselle. Ilmansulkua käytetään usein hengittävissä rakenteissa, jotka eivät välttämättä tarvitse höyrynsulkua." (Wikipedia)

Meillä ilmansulku on otettu vakavasti, sitä onkin tehty, kuin Iisakin kirkkoa. Aluksi sitä teki meillä pari vierasta, kunnes huomasimme, ettei homma mene ihan niinkuin toivomme, päätimme, että tämä yksi tärkeimmistä raksan töistä on tehtävä itse. Helpointa toki olisi ollut tehdä se alunperinkin itse, koska väärin ja huonosti tehtyjen korjaaminen on hitaampaa ja hermoja raastavaa (todella!)






Usein sotketaan rakenteiden hengittävyys ja hallitsemattomat ilmavuodot rakenteista. Hengittävärakenteisessakaan talossa korvausilma ei missään nimessä saa tulla hallitsemattomasti rakenteista, siinä on usein jo valmis sisäilmaongelma. Hyvin tehdyn tiiviin ilmansulun tarkoituksena on siis estää sekä vedon tunne, että nämä ilmavuodot. Ilmanvaihto pitää järjestää hallitusti joko painovoimaisesti, tai koneellisesti.
Olen todella usein törmännyt kommentteihin, että hyvä, kun talon nurkista vähän vetää, ainakin ilma vaihtuu... tai että kun on paksu kerros eristevillaa, niin vedontunne loppuu.. Nämähän ei todella pidä paikkaansa. Mikään kerros villaa ei pidä vetoa loitolla, ellei siihen ole tehty tiivistä ilmansulkua.


Pienikin reikä voi olla ilmavuodon alku


Eristeet ei ole tarkoitettu olevan paljaaltaan huoneilmassa. Jokaisesta markkinoilla olevasta eristeestä irtoaa hengitysilmaan hiukkasia. Meillä on käytetty ekovillaa, joka on siis hengittävä, hygroskooppinen eriste. Imitoi meillä purua ja toimii siis purun kanssa samalla tavalla. Ekovilla on selluvillaa, jonka koostumukseen on palonkestävyden parantamisen vuoksi lisätty booria (booraksia). Boorihan on terveydelle hyvin haitallista, joten sitä emme missän nimessä halua kodissamme hengitellä. Tämänkin vuoksi tiivis ilmansulku on ainutlaatuisen tärkeä asia.

Meillä ilmansulku siis otetaan niin korostetun vakavasti, että pienetkin niitinreiät, jotka edellisiltä asentajilta oli osuneet "tyhjän päälle" eli ei koolauksen kohdalle, on paikattu. Jokainen naula, ruuvi ja niitti varmistetaan ennen ampumista/ruuvaamista, että takana on varmasti puuta. Tulevaisuutta varten talon piirustuksiin on merkitty jokainen koolaus, jotta esimerkiksi taulun kiinnitys onnistuu ilmansulkua rikkomatta.


Mokat alkaa olla paikkailtu ja homma voiton puolella.


Talossamme on käytetty ekovillan kangasvahvisteista ilmansulkupaperia. Se soveltuu ainoastaan hygroskooppisten eristeiden ilmansuluksi. Kangas paperin pinnassa estää niitin kannan uppoamisen, eikä ilmavuotoja pääse syntymään niin helposti. Jokainen sauma on limitetty reilulla ylityksellä ja teippaukset tehdään pölyttömissä olosuhteissa täysin tiiviiksi.

Tämä aihe jakaa jopa rakentamisen ammattilaiset, eikä sitä oteta tarpeeksi vakavasti. Meillekin on naureskeltu ja pidetty fanaattisena. Aivan sama, kuinka hulluina meitä pidetään, mutta meillä ei ole varaa leikkiä terveydellämme, eikä talomme tarveydellä enää yhtään. Lisäksi olemme lykänneet taloomme niin ison tukun rahaa, että samalla se kannattaa rakentaa hyvin, kun sen kerran tekee :)



Pienetkin reiät paikattu ja saumat tiiviisti teipattu.


Hommana tämä on yksi ärsyttävimmistä ja aikaavievimmistä, mutta ken leikkiin lähtee, se leikin kestäköön. Varsinkin rakenteiden kohdat, jossa ilmansulkupaperin pää pitää kiinnittää johonkin muuhun, kun vastassa olevaan paperiin, esimerkkinä muurinkohdat. Muurin kohdalla ilmansulkupaperi on meillä liimattu joustavalla liimamassalla sekä katon, että lattian ja seinien liitoskohdista muuriin. Liitokset jää listojen alle piiloon. Onneksi tämä työvaihe alkaa olla koko talon osalta takanapäin ja saadaan keskittyä varomaan näitä valmiita ilmansulkuja seinä- ja kattolevyjä, sekä paneeleja asennellessa. Seuraavassa postauksessa pohditaan jo vähän sisutusjuttuja, joista aloitankin blogiin oman juttusarjan. Ensi kertaan siis!

Anna

Käväisehän tykkäämässä blogin sivusta facebookissa tästä.