Paskempi juttu..

Tämän vuoden keväällä astui voimaan uusi jätevesilainsäädäntö. Tästähän on jo vuosikausia ollut erilaisia versioita, mutta tämä uusi versio toi mukanaan hieman lievennyksiä aiempaan verrattuna.

Jätevesien käsittelyn tehostaminen, eli vanhoista likakaivoista luopuminen määräaikaan 31.10.2019 mennessä, koskee kiinteistöjä jotka sijaitsevat pohjavesialueella, tai enintään 100 metrin päässä vesistöstä. Muilla alueilla remontin ajankohdan voi valita itse... Paitsi, jos tekee esimerkiksi ison remontin, tai muita rakennusluvan varaisia muutoksia. Silloin rakennuslupahakemukseen pitää liittää jätevesisuunnitelma.

Onhan nämä kaivot kieltämättä jo aikansa palvelleet..


Meille tämä selvisi  rakennuslupaa hakiessa ja tulihan se yllätyksenä, vaikka siihen toki olisi pitänyt varautua. Olimme vaan kuvitelleet odottavamme rauhassa millaiseen ratkaisuun lainsäätäjät päätyvät. Tokihan meidän paskakaivot olivat jo tiensä päässä ihan oikeastikin. Keväisin pintavedet pääsi kaivoon ja viemärit veti huonosti. Ennen kun kunnan rakennusvalvonta otti rakennuslupa hakemuksemme käsittelyyn, piti siis etsiä jätevesisuunnittelija ja miettiä hänen kanssaan millainen ratkaisu sopisi meidän kiinteistöön parhaiten. Itsellä meillä ei kovin paljoa ollut asiasta ennalta tietoa.



Jätevesisuunnitelma on 10 sivuinen ja hyvin yksityiskohtainen.


Jätevesisuunnitelma pitää sisällään sekä tarkat laskelmat vedenkulutuksesta henkilömäärien mukaan, myös selostuksen tontin etäisyyksistä pohja- ja pintavesiin, sekä tietoa kiinteistöstä, tontista, sekä kunnan omista ympäristöasetuksista.

Otteita jätevesisuunnitelmasta: "Umpisäiliö on 6 henkiselle perheelle vaihtoehtona liian kallis, koska tyhjennyksiä tulisi usein ja tyhjennyspaikka on kaukana. Pohja- ja pintavesitasot nousevat tulva-aikoina korkealle ja suodattamoiden toimivuus on turhan riskialtis. Järjestelmä tarvitsisi pumppukaivon ja siltikin toimivuus olisi ajoittain kyseenalainen. Edellä olevat kriteerit huomioiden, kiinteistölle soveltuu parhaiten panospuhdistamo, jossa on tiivis säiliö ja pumppu, jolla jätevedet ohjataan talon itäpuolella olevaan avo-ojaan. Huomioitavaa on kuitenkin, että tulva-aikoina myös lähioja voi tulvia ja päästää vettä takaisinpäin, joten on asennettava padotusventtiilit..."

Lähdimme tutkimaan tarjontaa kyseisistä laitteista, skaala oli melkoinen. Itsellämme kun ei ole aiheesta tietotaitoa, niin halusimme valita laitteet ehdottoman luotettavalta toimittajalta, jolla on kattava huolto- ja varaosa palvelu. Päädyimme valitsemaan Uponor Clean 1 panospuhdistamon.


copyright Uponor


Uponor yrityksenä oli meille tuttu, sekä heiltä olemme saaneet asiantuntevaa palvelua ja käytännön neuvoja. Kyseinen puhdistamo on tarkoitettu 1-7 henkilön talouksiin, joten sen teho riittää meidän perheelle hyvin.


"Yhden perheen kaikkien jätevesien käsittelyyn suunniteltu biologis-kemiallinen panospuhdistamo, jossa on langaton hälytinjärjestelmä. Näyttöpaneelissa olevat selkeät merkkivalot ilmoittavat milloin on aihetta toimenpiteisiin, kuten saostuskemikaalin lisäämiseen tai loka-auton tilaamiseen. Soveltuu vakituiseen asumiseen tai ympärivuotisessa käytössä oleviin vapaa-ajan asuntoihin, lähes kaikille tonteille sekä uudis- ja saneerauskohteisiin. Maks. virtaama 1,05 m³/vrk.
Pienikokoinen Uponor Clean I -panospuhdistamo vie vain vähän tilaa ja sen asennussyvyys on matala. Puhdistamon voi sijoittaa myös kallioiseen maastoon ja saneerauskohteessa esimerkiksi vanhojen betonirengaskaivojen tilalle. Uudiskohteessa puhdistamo on edullisinta asennuttaa samaan aikaan, kun talon perustuksia tehdään." (Uponor)


Olemme tilanneet tontillemme ensi viikoksi uuden panospuhdistamon lisäksi kaivurin ja sähkömiehen. Palaan blogissa lähiviikkoina asiaan postauksilla puhdistamon asennuksesta ja käyttönotosta, toteutuneista kustannuksista, sekä vielä myöhemmin perheemme käyttökokemuksista.


Terkuin, Anna <3