Pönttöuuni edullisesti

Olohuoneemme nurkassa oli -48 vuodesta asti ollut peltinen pystymuuri, eli pönttöuuni. 1970- ja -80 luvulla oli muotia purkaa tulisijat taloista pois.. niin tehtiin myös täällä. Onneksi hormit kuitenkin oli jätetty toimintakelpoisiksi ja nuohooja antoi luvan ottaa ne suoraan käyttöön.


Ihana kodin sydän valmiina paikallaan. Eduspelti ja maalisaumojen viimeistely vielä puuttuu. Me halusimme ehdottomasti taloomme tulisijat, mielellään mahdollisimman samanlaiset, kun täällä on ennenkin ollut. Pönttöuuni oli siis ehdoton valintamme olohuoneeseen ja peltikuorinen puuhella keittiöön. Ongelmaksi muodostui kuitenkin jälleen raha.. Uudet pönttöuunit muurattuna maksaa n.3000€, eikä meillä yksinkertaisesti ollut varaa sellaiseen. Aloimme siis etsiä vanhaa uunia purettavaksi, tai jo purettuja peltikuoria. Puulieden löysimme facebookin purkutavarakirppiksen kautta parilla sadalla eurolla. Se kaipasi ainoastaan puhdistusta ja maalausta, ajan patina kun saa ehdottomasti näkyä. Se on jo maalattu ja asennettu paikalleen tuomaan raksalle lämpöä.Puuhella näkyy paikallaan kuvassa vasemmalla . Ympäristö vielä "vähän" kesken.


Pönttöuunin kuoret löytyivät purkutalosta ja pääsivät varastossa odottamisen ja puhdistuksen jälkeen vihdoin viime viikolla muurattavaksi paikalleen. Muuraukseen tarvittavat tiilet, laastit ja villat haimme Tiileriltä. Luukut on alkuperäiset ja ne puhdistin ja hioin, sekä maalasin varastosta löytyneellä vanhanajan hornalla.


Muuraus meneillään.

Maalia ja kuivumista vaille valmis.


Muuraus luonnistui tuttavapiiriin kuuluvalta muurarilta kuin tanssi, isäni oli apuna leikkaamassa ja kantamassa tiiliä.Vanhoissa kuorissa on tietenkin ajan patinaa ja pieniä kolhuja, joita ei edes haluttu alkaa paikkaamaan. Ainoastaan alimman kerroksen hapettumat hioin metallille ja kittasin 2-komponentti metallikitillä. kaksi kittauskertaa ja hionta riitti.Alimmassa kerroksessa oli hapettumaa ja kulumia.
Kulumat ja hapettumat kitattu.


Hionnan jälkeen pyyhin peltipinnan kostealla rätillä ja maalasin ensimmäisen kerroksen maalia. Maalina toimi Colorian kalustemaali, joka kestää pinnan kuumuuden. Halusimme uunista mustan. Koska pinnassa on hieman kolhuja ja uuni sijaitsee valoisalla paikalla, valitsimme puolihimmeän pinnan.


Ensimmäinen kerros maalia peitti jo hyvin. Hioin kertaalleen maalatun pinnan kevyesti sen kuivuttua ennen toista kerrosta.


Maalasin uunin neljään kertaan, vaikka varmasti kaksikin kertaa olsi riittänyt peittävyyden puolesta. Kuitenkin halusin pinnasta kestävän, sekä pakko myöntää, että omasta maalaustekniikasta johtuen aina jäi joku pieni sudinjälki häiritsemään :) Neljännen maalauskerran jälkeen pinta miellyttää silmääni. Vielä, kun malttaisi odottaa kynsitulien sytyttämistä, että uuni saa rauhassa kuivua. Käytin maalaukseen sileisiin seinämiin vaahtomuovitelaa ja urakohtiin kalustesivellintä.Kolmannen maalauskerran jälkeen päätin maalata vielä kerran, jotta sain omaa silmää miellyttävän maalausjäljen.


Kahden viikon kuluttua muurauksesta pesässä saa pikkuhiljaa alkaa polttaa ensin paperia, sitten pieniä tikkuja. Peltiä voi alkaa pienentämään pikkuhiljaa lämmityskerta lämmityskerralta. Uunin muurauksesta syntyneen kosteuden pitää päästä haihtumaan hormin kautta, siksi peltiä pidetään aluksi auki.


Valmis. Lattiassa Colorian lattiamaali, sävynä T1328.


Lopputulos on juuri sellainen, kun toivoimmekin. Uuni näyttää siltä, kun sitä ei oltaisi koskaan purettukaan. Ajan patinan pitää hieman näkyä, kun ikkunasta tuleva valo osuu sopivasti uunin pintaan, näkee, ettei uuni ole uusi. Olen rakastunut!

Kustannuksiksi tuli kaikkineen hiukan alle 1000€. Toki, jos muuraustyöhön oltaisiin otettu vieras muurari ilman talkoovoimia, olisi kustannus noussut tästä 600-850€, muurarista riippuen. Silti aika paljon edullisempi, kuin uusi. 

<3:llä Anna


Käythän tykkäämässä blogin sivusta facebookissa tästä, sekä fiilistelemässä makupaloja tulevasta sisustuksesta ja meidän elämästä instassa tästä
Pysy ihmeessä mukana matkassa, seuraavaksi viimeistellään ilmansulkuja ja pohditaan niiden tarkoitusta ja sielunelämää.